Информация

Дивата природа в Италия: Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758 г.

Дивата природа в Италия: Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758 г.

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Caprimulgiformi
семейство: Козодой
Мил: Caprimulgus
Вид: ° С. Europaeus Линей, 1758г

Нощният нож (известен още като калкабото, европейско капримулго и нощна сова) присъства в цяла Европа, в Северна Африка и в Западна и Централна Азия. През зимата той посещава цяла Африка и северозападно от Индия.
В Италия е широко разпространен на целия полуостров, пристига през пролетта и отново напуска през есента, рядко някои индивиди остават да зимуват.

Местните подвидове снасят яйцата си в цяла Европа, с изключение на Исландия, Шотландия, Южна Португалия и Пелопонес. Видът е представен и на повечето средиземноморски острови. В Скандинавия е населен само югът. В Централна Европа това е рядка птица, разпространена като леопард, среща се както в Испания, така и в източноевропейските държави.
- C. europaeus: номиналната форма излюпва яйцата в районите, разположени по-северно от гореспоменатите земи. На изток техните места за люпене се простират до централна Азия, до горното течение на Дженисей.
- C. meridionalis: разпространението на този подвид е открито на юг и започва в Испания и Магреб, включва Южна Европа, включително по-голямата част от средиземноморските острови и достига до Кавказ и Каспийско море през територията на Черно море.
- C. sarudnyi: основната зона на разпространение на този подвид е в северните степи на Централна Азия, особено в Казахстан и Киргизстан. На юг от този район е територията на:
- C. unini: този по-малък и по-лек подвид има своята територия за излюпване северен Ирак и Иран, на изток до Тиен Шан през Туркменистан и Узбекистан.
- C. plumipes: териториите за излюпване на този подвид са разположени в северозападна Монголия и северозападен Китай.
- C. dementievi: техните зони на разпространение се разширяват на изток и преминават от езерото Байкал в северозападна Монголия.

Козелче - Caprimulgus europaeus

Козелче - Caprimulgus europaeus (снимка www.cesarebrizio.it)

Козелче - Caprimulgus europaeus (снимка Ричард Айвс)

Отличителни герои

Дължина: cm
Размах на крилата: cm
Тегло: 45-95 гр

Nightjar е птица с размер на черна птица или малко повече, с голяма, плоска и много къса глава, но много широк клюн, заобиколен от надолу (филопиумата, която се използва за улов на насекоми в полет) в основата на клюна. Късите лапи с удължения среден пръст са почти невидими по време на полево наблюдение. Оперението, много миметично на земята, има кафяви и сиви тонове, с по-светли ивици и по-тъмни петна. Крилата са изключително дълги, но също така и доста тесни; при мъжкия има бели петна в крилата, а също така и окото на външните кормили на дългата опашка е бяло, докато централните са тъмно черни и кафяви. При женските отличителни черти на крилата и опашката липсват. По време на полета птицата изглежда значително по-голяма и сърповидна. Разликите между подвидовете не са очевидни. Видовете на юг и югоизток са малко по-малки и по-светли в оцветяването на оперението и по-малко богати на контраст. Вместо това подвидът на Централна Азия наподобява номиналната форма.

Биология

Излюпвайте се два пъти годишно. Женската снася едно или две яйца, за предпочитане под храстите, чиито клони се спускат към земята. Инкубационният период продължава 17 дни; родителите почиват цял ​​ден на нестлетата, дори когато вече са готови за полет. От здрач и нощни навици той обикаля горичките с бърз и безопасен полет в търсене на молци и други нощни насекоми, които представляват обичайната му храна. Плените се поглъщат на муха в огромния клюн, заобиколен от нишковидни пера, които му пречат да избяга.
В други времена се настанява на голата земя или на клон с добра видимост, от която свети къси полети, често с невероятни траектории, за да грабне насекомите, които големите му очи са възприели в тъмното.


Видео: Lelek (Ноември 2021).