Информация

Дивата природа в Италия: Голяма чубрица Grebe Podiceps cristatus L.

Дивата природа в Италия: Голяма чубрица Grebe Podiceps cristatus L.



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Podicipediformi
семейство: Podicipedidi
Мил: Podiceps
Вид: P. cristatus L.

Голямото гребено гребе се намира в водни равнини в цяла Европа (до Северна Скандинавия и Исландия). Източните популации са мигриращи птици, които зимуват над бреговете на Западна и Южна Европа.

Голяма чубрица - Podiceps cristatus Л. (снимка на изследователския център Padule di Fucecchio)

Голяма чубрица - Podiceps cristatus Л. (снимка Емануеле Натали http://emanuelenataliphotography.weebly.com)

Отличителни герои

Обща дължина: 46-51 см
Размах на крилата: 85-90 cm
Тегло: 600-1,300 грама

Тя има стройно тяло с големина на кряк. Булчинското оперение е кафяво в горната част, с бели гърди, предната част на шията и лицето с кафява предница и яка; есенно-зимно оперение, подобно на предишното, но много бяло на главата, почти без кичур и яка; при младите хора прилича на възрастни през зимата, с тъмни ивици по шията и долно фулвичен; белезникави пилета с тъмни ивици.
Клюнът е сравнително дълъг, заострен, червен през пролет-лято, червеникав през зимата (възрастни) или бледо розов (млад).
Тетата е удължена, с дълга шия; очите имат червеникав ирис с оранжев вътрешен пръстен (възрастни) или оранжев с жълт вътрешен пръстен (млад).
Крилата са кафяви и тесни; късата опашка.
Зелено-маслинено-жълтеникави (възрастни) или кафеникави (млади) крака с лопатни крака.
Сексуалният диморфизъм не е очевиден (мъжете са по-големи от жените).

Биология

Дневни-крепускуларно-нощни навици. Соло, на двойки или малки групи. Нощна миграция. Живее във влажни зони. Фенология: заседнал, размножаващ се, редовен мигрант, зимен.
Хранене: храни се с дребна риба, насекоми, ракообразни, земноводни.
По време на сватбения парад партньорите застават обърнати един към друг с вертикални тела, често клатят глави и издигат викове като гренка и кек кек или кар-арр тръбни звуци.
Период на гнездене: април-август. Снася яйца (2-6 белезникави или кафеникави) в плаващи гнезда. Инкубацията продължава 27-28 дни (обикновено едно излюпване годишно); потомството е гнездово.
Полетът е бърз, с бързи удари. от водата започва с кратко движение. Гмурка се и остава потопен във вода за дълго време.
Свободата живее над 14 години.


Видео: удивительные поганки; озеро Маджоре cristatus (Август 2022).