Информация

Дивата природа в Италия: Nuthatch Sitta europaea

Дивата природа в Италия: Nuthatch Sitta europaea

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Passeriformi
семейство: горска зидарка
Мил: Sitta
Вид: S. europaea

Орехът е широко разпространен в почти цяла централно-западна и южна Европа, както и в някои райони на Северна Африка и Близкия изток. В Италия той е широко разпространен навсякъде, освен в Сардиния.
Живее в широколистните гори (по-трудно в иглолистните гори), но е възможно да го срещнете в парковете, градините и овощните градини в близост до обитаваните центрове.
Тя няма нищо общо с най-известните върхове от семейство Пикиди.

Nuthatch - Sitta europaea (снимка Samuele Pesce)

Яйце от ядки - Sitta europaea (снимка www.hlasek.com)

Яйце от ядки - Sitta europaea (снимка www.warrenphotographic.co.uk)

Отличителни герои

Средно тегло: 22-25 грама
Дължина: 14-15 см
Размах на крилата: 25-27 cm

Оперението е оживено, сиво-синьо на главата, на гърба, крилата и опашката, докато коремът е оранжев. Бузите и гърлото са бели; черна ивица пресича очите до човката, който също е черен, дълъг, заострен и много здрав. Опашката и краката са сравнително къси.

Биология

През лятото се храни с насекоми, докато през останалата част от годината отива в търсене на семена, плодове, жълъди и орехи, които отваря с малки, но решителни удари по човката, разположени веднъж между дупките в кората. От този навик произлиза името на "кълвач", дори ако видът не принадлежи към семейството на Пикидите.
Размножителният сезон на вида започва през април. Гнездото се поставя на дърветата или в стените, където има приветстващи кухини. Броят на яйцата варира в широки граници - от пет до десет, а излюпването продължава около две седмици. И мъжкият, и женският се грижат за отглеждането на младите, които след 24 дни от раждането са в състояние да се справят сами.


Видео: Nuthatch Bird Song and Nature Sounds - Birds Singing - One Hour of Beautiful Nuthatches (Декември 2021).