Информация

Бозайници: Бяла или полярна мечка

Бозайници: Бяла или полярна мечка

Систематична класификация

царство: Анималия
тип: Чордата
клас: Mammalia
Поръчка: Carnivora
семейство: Ursidae
Мил: Ursus
вид: U. maritimus - Фипс 1774г

Бяла или полярна мечка (Ursus maritimus), че до 80-те години на ХХ век, е вмъкнат от биолозите на таксономистите Thalarctos, с вида Thalarctos maritimus, е четириног, евтерий, плацентарен бозайник, по-специално най-големият сухоземни месоядни животни на планетата Земя (заедно с други видове отзад), засягащ суперкласа от гантостоми (гнастостома), клас бозайници (млекопитаещи), подклас плацентати (плаценталия), ред Месоядите (Carnivora), поредицата Фисипеди (Fissipedia), семейство Ursidi (Ursidae), подсемейство Ursini (Ursinae), род мечки (Ursus).
Мечките, едрите плантално месоядни животни (така наречени, защото почиват по време на ходене по цялата подметка на крака, противно на дигитални животни, като котешки, които почиват на върха на пръстите), са широко разпространени главно в студените и умерени райони на Северното полукълбо или Север; те представляват едно от най-хомогенните и най-добре характеризираните семейства от реда, към който принадлежат.
Понастоящем биолозите описват седем рода, за които са проследени редица видове, за които няма единодушно съгласие, също в контекста на Международната комисия по зоологическа номенклатура (ICZN).
Общите анатомични характеристики на урсидите, които формират общи тенденции, са съгласни, че всички видове са лесно разпознаваеми по техния винаги много забележителен размер, който е придружен от клекове и донякъде масивни форми.
Гърбът винаги е гърбен в раменете, шията е къса и широка, а главата, която е много масивна, завършва с муцуна с прав профил и прогресивно изсечена форма на конус.
Очите са доста малки и еднакво са заоблените уши.
Краката са здрави и мощни и завършват с много широка подметка на стъпалата, използвани за ходене, оттук и дефиницията на "plantigrade"; стъпалата са въоръжени със силни неоттеглящи се нокти.
Опашката винаги е сведена до къс пън, козината винаги е много гъста и обилна, дори ако някои видове имат повече сатенена коса.
В сравнение с други месоядни мечки имат зъби, по-адаптирани към раздробяване на растителни храни, въпреки че този въпрос, както ще видим, не е толкова присъстващ в диетата на полярната мечка, така че задният кътник е много развит при почти всички видове, докато в другите семейства от ордена както при Felidae (Felidae), така и при Canidae (Canidae) то е намалено или напълно отсъства.
Повечето от видовете мечки имат дванадесет резци (шест горни и шест долни), които се приписват в семейство Ursida (Ursidae) и в подсемейство Ursini (Ursinae), докато за мечокът Sloth (Melursus ursinus), който има само четири резци в горната челюст, биолозите са създали подсемейство Мелурсини (Melursinae).
Исторически и етнозоологично, връзката между различните видове мечка, особено най-големият и свиреп и Човек (Homo sapiens), винаги е имала конфликтна природа.
От праисторически времена, например с Мечката на пещерите (Ursus spelaeus, живял в Евразия в плейстоцена), сега изчезнал, особено с гигантски размери, първобитният човек е в борба.
Очевидно като се има предвид размерът и свирепостта, човешкото същество беше неговата плячка, поне докато не успя да изгради обидни оръдия, които му позволиха чрез форми на организиран лов в група, а не винаги да бъдат на страната на онези, които се поддадоха.
През вековете в най-урбанизираните райони лорсо често опустошава стадата и стадата земеделски стопани, така че хората го ловуват за тази цел, както и да вкусят месото му и да използват мазнините и козината му; всъщност месото на всички задни видове е годни за консумация, поради което човек се храни с него.
Не само племенни популации като ескимосите, които ловуват полярни мечки, но и така наречените "цивилни", за да продават месото си под формата на гигантски пържоли в ресторантите, както е все още днес в много градове в различни канадски и сибирски провинции, доколкото че има и ферми за мечки, където за тази цел се отглеждат някои по-малко агресивни видове.
Освен това, поради унищожаването на човешките същества на екосистемите и биотопите, в които живеят различните видове отзад, тъй като поради нарастващото замърсяване, тези животни са все по-застрашени в различни географски райони.
В случай на Полярната мечка (Ursus maritimus), топенето на арктически полярни ледове добавя към другите споменати по-горе явления на деградацията на околната среда, Международният съюз за контрол на природата (IUCN), днес установи статут на „уязвим”.
Ловът, на който бяха подложени, особено за спортни цели, като ги стреляха от хеликоптер в полет, разрешен до средата на 80-те години на миналия век, допринесе съществено за тяхното намаляване.
Днес тази глупава ловна дейност е за щастие забранена от световния указ и полярната мечка, сега е строго защитен вид, особено от руснаците; годишно се разрешава да се убиват само няколко животни, само на ескимоските племена, които се хранят с месо и използват мазнините и козината за оцеляването си.
Многобройни са техните ями за зимата, близо до човешкото селище на остров Врангел, остров на Северния ледовит океан, между Чукчи и Източносибирско море.
Замърсяването на околната среда, главно в миналото (до всичките 80-те години на миналия век), на горивата, от изгарянето на които в автомобили са били произвеждани отработени газове, съдържащи олово, или дори днес за използване в селското стопанство на някои инсектициди, като ДДТ, който е химически стабилен и които стават необратимо фиксирани, навлизайки в хранителната верига, в живи организми, са показали и показват всички свои вредни ефекти дори в изолираните земи на Арктическия кръг и Северния полюс; всъщност следи от тяхното атмосферно присъствие са измерени в леда и в тлъстината на полярните мечки, където градският трафик и селското стопанство очевидно отсъстват.

Бяла или полярна мечка - Ursus maritimus (снимка www.hicker-stock-photography.com)

Бели мечета

Зоогеография

Полярна мечка (Ursus maritimus), населява арктическите брегове на Северното полукълбо, минавайки само леко и само в някои региони, южно от Арктическия кръг.
Той е широко разпространен по всички брегове на Гренландия, Нова Землия (или Новая Земя, руски архипелаг, състоящ се от два големи острова, разделени от протока Матокин), Шпицберген (норвежки остров, най-големият от архипелага на Свалбард) и големите канадски арктически острови (Baffin, Victoria, Ellesmere, Banks и др.); на континенталната част те след това присъстват по северните брегове на Сибир, Канада и Аляска.
В Европа се среща в Северна Норвегия, на полуостров Канин в Русия и в част от Исландия; от време на време може да огладнее още по-на юг.
Извън Арктическо море тези големи мечки могат да се намерят на Курилските острови (архипелаг от 60 острова, разположени между североизточната част на японския остров Хокайдо и руския полуостров Камчиатка), в Сахалин (руски остров в северната част на Тихия океан) от източното крайбрежие на Русия), в Камчатка (или Камчатка, полуостров край крайните източни течения на руската територия, точно над архипелага на Японските острови), в Нюфаундленд и в Нова Скотия (съответно остров и федерална провинция канадската).

Екология-Habitat

В действителност полярната мечка, а не обитател на бреговете на островите, може да се счита за животно, което прекарва част от времето си в морето и част по ръбовете на глутницата (слой от морски лед, произведен от разпадането на глутницата лед).
Той е отличен плувец, бърз и пъргав в гмуркането; той също е в състояние да работи със значителна скорост по лед и сняг.
Той е изключително месояден вид, макар че, когато плячката му е оскъдна, той се храни и с плодове, лишеи и други редки растителни форми от онези райони като Полярния мак и Силенския акал и от растенията на Арктическата тундра (днес за съжаление, особено през зимата, откриване все по-малко храна често отива на юг, например в Аляска и виждате, че търси нещо за хапване сред боклука на малките градски центрове), докато повечето мечки са всеядни (хранят се и с гръбначно месо като риба, бозайници и др. както насекоми, горски плодове,
гъби и мед); конкретно lUrsus maritimus храни се с тюлени и потомство на моржове, китоподобни (като тези на белуга и нарвал) и риба.
Полярна мечка, е последната връзка в хранителната верига, която започва с планктон и достига до мечката, чрез риба и тюлени.
Концентрацията на витамин А се увеличава по хранителната верига и гръбначните животни натрупват излишък в черния дроб.
Концентрацията в черния дроб на полярната мечка е толкова висока, че е токсична както за хората, така и за много други животни.
Полярният биолог К. Родах откри 26 700 международни единици (IU) витамин А на грам черен дроб от полярна мечка, убита в Гренландия; някои плъхове умряха, като изядоха 0,5-0,7 г от този черен дроб на ден в продължение на около седмица.
От горд характер той не се колебае да нападне човека и да го убие, дори и да не го смущава лицето му.
Но благодарение на своята специфична зона на разпространение, тази наклона никога не е била причина за убийства на хора или домашни любимци, живеещи в почти необитаеми райони.
По принцип извън човешкото същество то няма хищници, така че може да се определи като Apex-хищник.

Morphophysiology

Този вид се различава най-много от всички останали, по начина си на живот и по морфологичните си характеристики.
Наистина лUrsus maritimus заедно с Кодиак или Аляскан мечка (Ursus midndorffi), е видът, който достига най-голям размер на семейството.
Мъжките имат обща дължина почти три метра, за тегло, далеч под тона, женските не надвишават 2,10 м дължина с тегло около 300-400 кг, очевидно преди раждането и кърменето.
Полярна мечка в сравнение с кафявата мечка (Ursus arctos), има по-стройна форма, с пропорционално по-малка глава и по-удължена муцуна.
Краката са изключително здрави, с много широка подметка и пръсти, съединени до половината от дължината им, с помощта на кожна мембрана, подходяща за насърчаване на плуването в морето.
Козината е много гъста и дълга, за да се адаптира към околната среда, равномерно бяла на цвят, която има тенденция към жълтеникав с течение на времето, а в много стари екземпляри става решително жълта.
Има много развит мастна паникулус, живее средно 25-30 години сред природата и
дори достига 40 в плен.

Етология-репродуктивна биология

Мъжките са полово зрели от четвъртата година нататък, женските вече на третата година от живота могат да се размножават.
Периодът на чифтосване за полярна мечка е към края на зимата и началото на пролетта. Периодът, в който женските са на разположение за чифтосване, са рядкост, тъй като женската не се чифтосва, докато не се грижи за младите, това означава на всеки три години. Лестро продължава няколко дни и през този период мъжът и женската образуват двойка.
Периодът на бременността варира между 195-265 дни, като в този период бъдещата майка изгражда ден на снега и яде, за да удвои теглото си.
Денят никога не е твърде далеч от брега, за да улесни търсенето на храна.
Женският бял гръб обикновено ражда две бебета по време на бременност; тези са родени
през зимата след чифтосване и вътре в деня, където в близост до
Облекчение майката затваря себе си, вече не яде.
Веднага след като се родят, те са слепи и голи с тегло около 1-2 кг, особената структура на това иглу и тежките размери на майката са достатъчни, за да му осигурят цялата топлина, от която се нуждаят.
Млякото, което майката му доставя в продължение на няколко седмици, е много богато на мазнини и протеини, дотолкова, че с идването на следващата пролет, когато излязат от деня, те достигат тегло около 20-25 кг; след това бебетата ще влязат в контакт с външния свят на около 3-4 месеца след раждането, майката ще ги донесе със себе си, докато тя е загубила много килограми за кърмене и вече не се подхранва, тя отива да търси храна на опаковката, за да възвърне физиологичното тегло ,
Откъсването от майката се случва едва през третата година от живота, доста късно в света на бозайниците, през целия този период майката преподава на младите техники на лов, т.е.
опасностите на глутницата, знаейки как да жонглираме и плуваме в открито море, знаейки как да намерим подходящ ден.


Видео: Бели мечки.#Bears (Ноември 2021).