Информация

Дивата природа в Италия: Dipper Cinclus cinclus, Linnaeus 1758

Дивата природа в Италия: Dipper Cinclus cinclus, Linnaeus 1758

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Passeriformi
семейство: Cinclidi
Мил: Cinclus
Вид: В. cinclus

Видове, широко разпространени в цяла Европа и Азия. В Италия е едновременно стъпаловидна и постоянна. Обикновено живее по планински потоци, по дъното на които тича и плува бързо, улавяйки насекоми, малки мекотели и риби. Той се издига до две хиляди метра надморска височина в Алпите, докато в Тибет надвишава пет хиляди метра; рядко се спуска към равнините.
Той е защитен вид в Италия и държането и продажбата на необвързани индивиди без затворен акт за раждане са забранени.

Dipper - Cinclus cinclus (снимка www.lauromagrisphotonature.com)

Dipper - Cinclus cinclus (снимка Луиджи Себастиани)

Dipper - Cinclus cinclus (снимка Франческо Грациоли www.snowfinch.it)

Отличителни герои

Дължина: около 18 cm
Средно тегло: 65 грама

Оперението е кафяво и тъмно сиво в горните части и по корема, бяло на гърдите.

Биология

По време на полет бързо размахва криле и остава ниско над водата.
Песента се състои от много приятен сладък чат, съставен от меки, но интонирани звуци.
Тъй като водят изолиран живот, двойките се формират само през размножителния сезон и те се разтварят веднага щом децата вече не се нуждаят от помощта им. Родителите яростно защитават териториите си на пребиваване от нашествията на съседите.
Гнезди в близост до водни течения, в скали, под мостове и водопади, изгражда сферично гнездо. Излюпването винаги се извършва през април чрез снасяне на 4 до 6 яйца.
Храни се главно с водни насекоми и техните ларви, както и мекотели и червеи. Не пренебрегва да хване дори малко риба.


Видео: Dipper - Cinclus cinclus gularis (Януари 2022).