Информация

Дивата природа в Италия: Wolf Canis lupus

Дивата природа в Италия: Wolf Canis lupus

Систематична класификация и разпространение

клас: Бозайниците
Поръчка: Месоядните
семейство: Кучета
Мил: семейство кучета
Вид: кожна туберкулоза

През последните години се наблюдава значителен демографски спад и в момента можем да открием вида само в Иберийския полуостров, в ограничени райони на Пиренеите, Централна-Южна Франция, Балканите, Северна Скандинавия и Лапландия, Централна Западна Европа, Русия, Кавказ и Сибир. В Италия днес (2007 г.) има около 500 екземпляра вълци (с подвид Canis lupus italicus), но според специалистите екземплярите от този вид, гарантиращи качеството на околната среда и екосистемите, в които живее, все още не са достигнали достатъчен брой, за да гарантират дългосрочното им оцеляване. В сравнение с миналото обаче са направени стъпки напред: от 1974 г., когато е имало само 100 екземпляра, са направени много стъпки напред, създавайки кодовете за репопулация. Вълкът се е върнал, за да насели италианските Алпи, докато постоянното му присъствие е констатирано и по Апенинския хребет, до средните и ниските хълмове. Бракониерството е първата причина за смъртността на вълците, която засяга 20% годишно.

вълк - Canis lupus (снимка Джан Лука Гавази)

Вълк (снимка www.tutelafauna.it)

Отличителни герои

Поради забележителното сходство с кучето вълк и голямата променливост на героите, представени от вида, е трудно да се осигурят определени отличителни параметри. Основните морфологични характеристики са: Дължина 100-150 см, опашка 30-40 см, височина на раменете 70-80 см, тегло 25-50 кг; Има стройна форма и средно големи размери, глава с удължена муцуна, средно големи очи с кръгла зеница, сравнително големи и изправени уши.

Биология

Естественото местообитание на вълка е представено като цяло от гористи площи, но също така е способно да се адаптира към различни среди, стига те да са големи и диви. В Италия живее в обхват между 800 и 2000 м надморска височина. Той е конфигуриран като нощен хищник с ловна територия от 200 до 800 кв. Км; има добър слух и добро обоняние. Живее самостоятелно или на двойки, през зимата в малки групи (6-14 индивида), разделени в много тесни чинове поради възрастови и силови класове; разделението на йерархични роли се проявява в неговата максимална изява по време на лов, който се провежда чрез преследване или чрез комбиниране на последната тактика със засада. Сезонът на чифтосване продължава от февруари до април; половата зрялост се достига на 22 месеца, а бременността е 60 дни, след този период се раждат 4-5 кученца; моногамни видове. Диетата варира в зависимост от посещаваната среда и сезона. Вълкът се храни с диви животни и в отсъствието на тези земноводни, влечуги, мишки, молюски и други безгръбначни. Много често се обръща към домашни любимци поради по-голямата лекота, с която могат да бъдат хванати.


Видео: Двенадцать стульев комедия, реж. Леонид Гайдай, 1971 г. (Ноември 2021).