Информация

Дивата природа в Италия: Орел бухал Бубо бубо Линей, 1758 г.

Дивата природа в Италия: Орел бухал Бубо бубо Линей, 1758 г.

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Strigiformes
семейство: Strigidi
Мил: бубон
Вид: Б. бубо Линей, 1758г

Той присъства, макар и не много често, в почти цяла Европа, в Северна Африка и в голяма част от Азия. Не присъства на Британските острови, Северна Франция, Холандия и Дания. В Италия той е широко разпространен навсякъде, с изключение на Сардиния, както стационарен, така и хаотичен. Среща се и в Алпите.

Орел бухал (снимка Джулиано Капели Флоренция)

Орел бухал (снимка indygnom)

Възрастен с орел сова мацка (снимка http://ibc.lynxeds.com)

Истински яйца на бухал (снимка http://www.bio-foto.com)

Отличителни герои

Обща дължина: 60-75 cm
Размах на крилата: 148-188 cm
Тегло:
- Мъж: 1500-2 800 грама
- женски: 1,750-4,200 грама

Тялото е масивно, с горно кафяво оперение, повече или по-малко тъмно, изпъстрено и петно ​​черно, долно кафяво-жълто с тъмни ивици; по-сиво при младите хора.
Клюнът е къс, закачен, черен със сива основа.
Главата е голяма, с две кичури ерекционни пера (по-къси при младите хора) и дискове на лицето (по-тъмни при младите хора); очите са големи, разположени отпред, с жълто-оранжев или оранжев ирис (възрастни), жълтеникав или жълто-сивкав (млад).
Крилата са дълги, широки и заоблени.
Опашката е сравнително къса, заоблена, с напречни пръти.
Краката са със средна дължина, силни, изцяло пернат, жълто-червеникав със здрави и черни нокти.
Женската обикновено е по-голяма от мъжката.

Биология

Главно нощни и крепускуларни навици, обикновено самотни. Живее в гористи, скалисти и настанени местности.
Фенология: заседнал, размножаващ се, нередовен мигрант.
Хранене: основно месоядни (бозайници: от топираньо до малки сърни до млади лисици), птици (от писия до женски глухар), земноводни, едри насекоми.
Размножителният период е приблизително от февруари до май. Гнезди на скали, почва, дори в гнездата на големи хищни птици. Снася от 2 до 5 бели яйца; инкубационният период е 34-35 дни (един разплод годишно); потомството е нидикола и напуска гнездото на около 5 седмици, все още не е готово да лети.
Полетът е мощен, бърз, безшумен, бит, преплитан с плъзгачи.
На свобода живее до 20 години, в плен над 37 години.
Глас: по време на парада излъчва ниско и повторно uu-uu-uu.


Видео: Доломитовые Альпы. Орёл и Решка. Чудеса света eng, rus sub (Декември 2021).