Информация

Дивата природа в Италия: Пчелояд Merops apiaster Linnaeus, 1758 г.

Дивата природа в Италия: Пчелояд Merops apiaster Linnaeus, 1758 г.


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: папуняк
семейство: Meropidi
Мил: Merops
Вид: М. апиастър Линей, 1758г

Разпространен главно в средиземноморския басейн, той се размножава по нашите географски ширини, докато зимуването се извършва след дълго пътуване в Африка, разположено на юг от Сахара. Предпочита открита среда със спонтанна и храстовидна растителност с разпръснати дървета и пилони, край речни течения, гори с поляни. По време на миграциите се среща често и във влажните зони и крайбрежията.
В Италия гнездовите колонии са концентрирани почти изключително в равнините и хълмовете. Видът пристига у нас между края на април и началото на май, за да започне отново в края на август

Пчелояд - Merops apiaster (снимка www.lauromagrisphotonature.com)

Пчелояд - меропски апиестър (снимка Рашули)

Отличителни герои

Обща дължина: 22-29 см (включително опашни пера)
Размах на крилата: 40 cm
Средно тегло: 50-70 грама

Цветното оперение, с широки кафяви линии в горната част и синьо в долната част, също е „боядисано“ в жълто, зелено, черно и оранжево.
Клюна е черен, дълъг и леко извит надолу. Краката са сивкаво кафяви. Половете са подобни един на друг.
Трилът е типичен: назален, течен, чуващ се на разстояние: „criich-criich-criich“ или „priich-priich“, или „criichuich“ или „prruich“, повтарящ се непрекъснато. Единичният звук обикновено показва положението и липсата на опасност, повтореният звук се използва като аларма.

Биология

Храни се главно с насекоми, уловени във въздуха, с сорти от петел. Когато става въпрос за жилещи насекоми - като пчели, от които е алчно - те многократно се удрят по твърда повърхност, с помощта на човката.
Гнезди главно в насипи по реки, в пясъчни кариери - активни или изоставени - в селскостопанска среда с разпръснати горички, в обширни поляни, в храсти с пясъчни стени, лозя, пясъчни дюни, пасища, степи. Обикновено гнездото се състои от дълбок тунел - дори до 3-5 метра - където женската снася 5-8 сферични яйца. И двата пола се занимават с мърляване, което продължава около 20 дни. Обикновено видът извършва не повече от един разплод годишно: ако двойка намери благоприятно място за изграждането на гнездото, други пристигат, докато не формират истински колонии.


Видео: Пчелояд край Червен (Може 2022).


Коментари:

  1. Tolmaran

    Съгласи се, тази забележителна мисъл, между другото, пада

  2. Cullan

    This is a good idea. I am ready to support you.

  3. Vudokree

    Умно момиче

  4. Abdul-Razzaq

    the Relevant point of view, it is funny ...



Напишете съобщение