Информация

Дива природа в Италия: Дива котка Felis silvestris

Дива природа в Италия: Дива котка Felis silvestris

Систематична класификация и разпространение

клас: Бозайниците
Поръчка: Месоядните
семейство: Felidae
Мил: Felis
Вид: бор

Дивата котка се характеризира с особено широко разпространение както в Евразия, така и в Африка. Обхватът на вида се простира от Западна Европа до Индия, Западен Китай и Монголия и обхваща почти целия африкански континент.
В Италия той присъства в централната и южната зона, в Сицилия и Сардиния. Северната граница на полуостровното разпространение на вида е представена от Тоскана, Умбрия и Маршовете. В северна Италия видът се съобщава на границата между Лигурия и Пиемонт и във Фриули, докато отсъства от северните Апенини и по-голямата част от Алпите.

Дива котка - Felis silvestris (снимка www.bioport.hu)

Дива котка (снимка www.confavi-cst-ms.it)

Отличителни герои

Дължина на тялото на главата: 45-80 cm
Дължина на опашката: 29-40 см
Тегло: 3,5-8 кг

По-масивна от домашната котка. Косата е сравнително дълга, мека и тънка; жълтеникаво-сива горна част с тясна черна ивица на гърба; ханш и други части на тялото, набраздени с черен цвят; долно бяло-жълтеникаво.
Кръгла глава, плът с цвят на носа, сравнително големи, жълто-зелени очи.
Крака със средна дължина, отпред с 5 нокти, отзад с 4. Опашката е дълга, равномерно гъста, с черни пръстени и върха.
Сексуален диморфизъм: не е много очевиден (мъжки по-голям от женски и с по-масивна глава).

Биология

Особено крепускуларно-нощни навици; самотни, като двойка или в семейни групи. Живее в гористи или храсталаци.
Хранене: особено микро-бозайници, до размера на див заек, птици, влечуги, земноводни.
Достига полова зрялост през годината след раждането. Свързва се от март до май. Ражда 2-6 малки неумели, отгледани от майката.
Домашната котка основно се спуска от подвида lybica, която обитава Мала Азия и Северна Африка. Може да се кръстосва с домашната котка, генерирайки плодородно потомство.


Видео: Диви котки.#bigcat (Декември 2021).