Информация

Дивата природа в Италия: Fringello Fringilla coelebs

Дивата природа в Италия: Fringello Fringilla coelebs

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Passeriformi
семейство: Чинки
Мил: Fringilla
Вид: чинка

Видове, които гнездят в цяла Европа, Западна Азия и Северна Африка. В Италия тя е неподвижна, често срещана и многобройна по време на преминаването и прегледа (септември-ноември и февруари-април). Характерните зони за зимуване са Средиземноморският басейн и Северна Африка.

Chaffinch (снимка J.P. Париж www.baladeornithologique.com)

Chaffinch (снимка Jiří Bohdal www.naturfoto.cz)

Отличителни герои

Малък размер (19-23 гр.). Подобни полове. Шисти на главата и върха, черно чело с върхове на копринени пера, жълтеникаво зелени гърбове и буци, брадичка, гърло, гърди и страни в червено вино, корем и кремаво долно бельо. Женската се появява като цяло с по-малко винисто червено и сиво в гърдите. Пълен мокър костюм в края на лятото и частичен през пролетта.

Биология

Той често посещава листни земи, поляни от широколистни гори. Горчиви видове, освен в репродуктивния период. Тераньоло и моногамно. Мъжкият разграничава зоната за размножаване, като излъчва характерната песен "стих", повтаряща се през целия ден. Гнездото, изградено с голяма грижа само от женската, се поставя върху дървета и храсти и вътре се снася 4-5 яйца, които се инкубират само от женската, докато мъжкият го храни за 11-13 дни. Пилетата, за които се грижат и двамата родители, напускат гнездото на около 15 дни. Два разплода също са чести годишно. По същество растителна храна, но през пролетта и лятото диетата включва също животински вещества.

куриран от Сауро Джанерини


Видео: CHAFFINCH BUCHFINK Fringilla coelebs AT QTH GLASOWBACH BLANKENFELDE (Ноември 2021).