Информация

Дивата природа в Италия: Fratello Charadrius alexandrinus Linnaeus, 1758 г.

Дивата природа в Италия: Fratello Charadrius alexandrinus Linnaeus, 1758 г.

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Caradriformi
семейство: Charadriidae
Мил: калугерица
Вид: ° С. alexandrinus Линей, 1758г

Fratino е тенденциозно космополитна птица, присъстваща от Европа до Азия, от Африка до Индия, като пет подвида присъстват на различни континенти. Разпространението в Европа е предимно крайбрежно, докато вътрешните реликтови популации се срещат в Испания, Австрия и Унгария. В Италия е животновъд, редовен мигрант и зимен посетител. Националното разпространение е главно крайбрежно.

Fratino - Charadrius alexandrinus

Fratino - Charadrius alexandrinus (снимка http://bird-ukraine.pp.ua)

Малък брат в полет - Charadrius alexandrinus (снимка http://ibc.lynxeds.com)

Отличителни герои

Дължина: 167-18 см
Размах на крилата: 33-37 cm

Мъжкият в сватбена рокля има горните части главно сиво-кафяв; на тила цветът има тенденция към червена фауна. Широка бяла вежда се простира от челото до ушите, докато черна ивица започва от основата на клюна, пресича окото и също се простира до ушите. Долните части са бели, а отпред е прекъсната тънка черно-гръдна лента. Краката са сиво-черни. Женската в сватбена рокля наподобява мъжката, но черното на оперението се заменя с повече или по-малко тъмнокафяво, веждите са по-малко очевидни, особено зад окото, а цветът на краката има тенденция към кафяво. Възрастните през зимата приличат на женските в сватбена рокля, въпреки че мъжете показват червеникавата тила още през януари. Младите приличат на женски, но имат по-нюансирани нюанси. Във всички тоалети клюнът е черен.

Биология

Гнезди в близост до вода върху суха или пясъчно кална земя с оскъдна растителна покривка, където мъжкият копае няколко дупки; женската избира такава, която след това е покрита с малки камъчета и фрагменти от черупки. Видът гнезди през април-май, в зависимост от географските ширини, създавайки малки вдлъбнатини върху пясъка, където снася 1 до 4 яйца и може в случай на неуспех да опита второ гнездене между май и юли. Малките гнезда след 4/12 часа следват двойката в търсене на храна.


Видео: ПИРЕНЕИ Из ИСПАНИИ В АНДОРРУ ЧАСТЬ 4 ПИРЕНЕИ 2020 (Декември 2021).