Информация

Дивата природа в Италия: Beccaccino Gallinago или Capella gallinago

Дивата природа в Италия: Beccaccino Gallinago или Capella gallinago

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Caradriformi
семейство: бекасите
Мил: Capella (Gallinago)
Вид: C. gallinago Линей, 1758г

Видът присъства като развъдчик на целия европейски континент с изключение на средиземноморския басейн. В Италия рядко гнезди, но през пролетта и есента на подходящи места (оризови полета, речни брегове, гнили ...), също присъства като зимен посетител, дори ако основните му места за зимуване остават северна и екваториална Африка.

Snipe (снимка М. Wiora www.gartenspaziergang.de)

Snipe (снимка www.cacciapassione.com)

Snipe (снимка www.avibirds.com)

Яйца на снайперист (снимка http://www.bio-foto.com)

бекас Gallinago или Capella gallinago (снимка Камила Гаргини)

Отличителни герои

Дължина: 26 см
Размах на крилата: 42-46 cm
Тегло: 105-170 грама

Възрастните са неразличими един от друг. Основното оцветяване на бека е кафяво в горните части с фини кремави петна и други по-тежки черни - тъмнокафяви. Главата има кремав цвят с две големи тъмни ивици, които започват от човката и преминават над очите до врата. Друга кафява ивица започва от клюна и стига до тила на врата и накрая две други по-малко споменати са под очите. Гърдите са кремави с гъсти кафяви ивици, които избледняват към бялото коремче, а страните са бели с видими черни ленти. Крилата в горната част са кафяви с бяла рамка на гърба наполовина близо до тялото, докато в долната част изглеждат доста равномерно сиви. Клюнът е зелен сив и избледнява до черен към върха. Краката са зеленикави. Младите хора много приличат на възрастните. (Източник www.ornitologiaveneziana.eu)

Биология

Преобладаващо самотни видове, въпреки че е възможно да се наблюдава в малки разпръснати групи от няколко индивида. Много трудно да се види кога е положен върху водата в близост до блатната растителност, подпомогната от забележителната му мимикрия. По-често се наблюдава, когато, ходейки, се приближаваме и изведнъж тя лети, излъчвайки характерните стихове с зигзагообразен полет, след което да почива на определено разстояние. За да се храни, той използва дългия си и чувствителен клюн, с който сонди калната и мека земя, за да разпознава и улавя малки безгръбначни.
Моногамни видове. Характеристика е сватбеният парад. Гнездото се поставя в депресии на почвата, добре скрита, където женската снася 3-4 яйца, които излюпва за около 20 дни. След излюпването, пилетата напускат гнездото и след 15 дни са в състояние да летят, за периода, който прекарват, се грижат и от двамата родители.


Видео: Nat Geo Wild - Secrets of the wild - Lost Worlds. Тайните на дивата природа - Изгубени светове (Ноември 2021).