Информация

Дивата природа в Италия: Avocetta Recurvirostra avosetta

Дивата природа в Италия: Avocetta Recurvirostra avosetta


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Caradriformi
семейство: Recurvirostridi
Мил: саблеклюна
Вид: R. avosetta L.

В Европа гнезди в крайбрежните влажни зони на Централна и Северна Европа и в тези в Южна Европа. Италия, с гнездова популация, концентрирана главно в Сардиния, Емилия-Романя и Пулия, е домакин на 20-25% от гнездовата популация в Средиземноморието (източник www.regione.emilia-romagna.it). Широко разпространен в солените лагуни. С наближаването на зимния сезон той мигрира на юг.

Avocet - Recurvirostra avosetta Л. (снимка Анди Брайт http://digiscopingukbirds.homestead.com)

Avocet - Recurvirostra avosetta Л. (снимка http://ibc.lynxeds.com)

Отличителни герои

Тегло: 230-440 грама
Дължина: 43 см
Размах на крилата: 77-80 cm

Lavocetta има бяло палто с черни крила и горната част на главата. Има тънък клюн и обърнат нагоре. Дългите крака, светлосини, имат 4 пръста на пръстите. Полове с подобно оцветяване (мъжете средно по-големи от женските). Сезонни и младежки дрехи не много диференцирани.

Биология

Храни се с безгръбначни животни от всички видове, намиращи се в много плитки води и във влажна почва.
Между май и юни (в Сицилия) тя снася яйца (3-4) в гнезда, състоящи се от малка дупка, пълна с листа и друг растителен материал. Пиленцата са независими от раждането и отлитат след около месец.


Видео: Pied Avocet, Avocetta Recurvirostra avosetta (Може 2022).