Информация

Дива природа в Италия: Златен орел Aquila chrysaetos

Дива природа в Италия: Златен орел Aquila chrysaetos

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Falcoformi
семейство: Accipitridae
Мил: орел
Вид: A. chrysaetos Л., 1758г

Някога златният орел е живял в умерените райони на Европа, в северната част на Азия, в Северна Америка, Северна Африка и Япония. В много от тези региони лакилата днес присъства само по планинските вериги, но в предишните векове също е гнездяла в равнините и горите. Липсва в Исландия и Ирландия, където се прави опит за попълване с 35 птици, освободени от 2001 г. В Италия той присъства на Апенинския хребет и на Алпийската дъга, в релефи на Сардиния и Сицилия. Северната граница на обхвата на орлите са островите Свалбард.
Той посещава широка гама от открити или полулесисти, а пластичността му от гледна точка на екологичните нужди му позволява да колонизира широка гама както в Евразия, така и в Северна Америка; в Италия той присъства във всички най-важни планински вериги (Алпи, Апенини, Сардиния и Сицилия). Вале дАоста специално предлага на Акила много обширни подходящи територии; само най-антропизираните райони и снежните пустини могат да се считат за неизползваеми от вида, докато горите, дори и прекалено гъсти, за да позволяват ловни действия, представляват основни резервоари на видове плячки. Всяка долина в региона е дом на поне една гнездяща двойка и общо има поне 35 трайно окупирани територии с възможен максимум 40. Плътността на двойките (големи територии средно по-малко от 80 км²) и средното разстояние, което разделя секторите на гнездене (по-малко от 7 km) може да се определи като оптимално на алпийско ниво и по-нататъшно значително увеличение на вида не е възможно да се предвиди.

Златен орел (снимка www.zakovska.wz.cz)

Златен орел (снимка www.escursioniapuane.com)

Отличителни герои

Дължина: 74-87 см
Размах на крилата: 200-230 cm
Тегло: 6-7 кг (женската е по-голяма)

Има дълги, сравнително тесни крила, с линеен силует и ефектно свиване при закрепването. Опашка със средна дължина, изпъкнала глава. Тъмнокафяво оцветяване с тила и горната част на главата повече или по-малко жълто-златисто. Млади хора с многобройни бели петна по перата. Първичните ремиги по време на рендосването много уголемени.

Биология

В зависимост от района, в който живее, Laquila Reale се храни с дребни и средни по размер бозайници (зайци, дребни еленчета, катерици, мармоти) или птици (глупости, яребици, фазани) или влечуги.
Чифтосването се провежда през март и се предхожда от грандиозен ритуал, известен като танцът на небето, който в продължение на няколко дни вижда и двамата индивиди, участващи в зрелищни въздушни еволюции, които женската често извършва в обърнат полет, докато мъжката сякаш преминава над тях с размяна на плячка в Полет или обиколки на смъртта.Вярен през целия живот, чифтосването винаги се извършва на земята.
Хвърлянето на хайвера (обикновено два) се извършва на разстояние 2 - 5 лунни дни от другия.
Яйцата се излюпват след около 45 дни излюпване.
След два месеца пилетата стават орли и започват да практикуват летене по ръба на гнездото.
Първият полет се откроява след около 2 месеца и на 6 месеца стават независими.
В този период те са изведени от родителите си извън границите на родната територия и на възраст 3 - 6 години те ще формират нова семейна единица.


Видео: Útok ORLA na malé dítě! (Януари 2022).