Информация

Патици: Шелдук

Патици: Шелдук

Разпространение и местообитание

Тази патица дължи характерното си име на навика да заема леговищата на лисици и язовци. Той е широко разпространен по крайбрежията на Северна Европа (особено Северно море и Прибалтика), в Азия (Китай, Япония и езерата на Сибир). в Италия е заседнал в Сардиния. Населява морските крайбрежия и солените области. В плен тя проявява общителност с колегите си и с останалите обитатели на езерото, като проявява слабо различие към животновъда и приема поведение, наподобяващо гъски.

Морфологични характеристики

Мъжът е решително по-голям от женската и има яркочервена буца на клюна.
Основното оперение е бяло; главата и шията са черно-зелени, клюнът червен, очите тъмнокафяви.
Центърът на гърдите е пресечен от голяма кафяво-ръжда яка; крилатите крила са черни. Carnic червени крака.
Размер около 60 cm.

Хранене и поведение

Диетата се основава на миньови, мекотели, насекоми, билки, семена и плодове. В плен се адаптира към нормални храни и балансирани храни, като допълва диетата с червеи, ракообразни и малки мекотели.
Обикновено гнезди в дупки и дупки в земята (често дълбоки бразди, изоставени от лисици и язовци). Снася седем до дванадесет яйца с белезникава черупка, която се излюпва около двадесет и шест дни. В плен се възпроизвежда без затруднения. Двойките са близки. Новородените бебета се водят от майката до най-близката водна зона, за да ги научат да плуват и да се хранят.

ангъч Tadorna Tadorna (снимка www.ouessant-digiscoping.fr)

Шелдук в полет (Tadorna Tadorna) (снимка www.maakjedagnatuurlijk.be)


Видео: Specklebelly Goose Hunting Livada, Bulgaria 2013 - Ivo Georgiev HobbyTv u0026 Tu0026T Calls (Януари 2022).