Информация

Дивата природа в Италия: славей на река Cettia cetti Temminck, 1820

Дивата природа в Италия: славей на река Cettia cetti Temminck, 1820

Систематична класификация и разпространение

клас: Птици
Поръчка: Passeriformi
семейство: cettiidae
Мил: Cettia
Вид: C. cetti Темминк, 1820г

Видът е разпространен в Южна и Западна Европа, в Кавказкия район, в Северозападна Африка, от източна Мала Азия до Афганистан. Гнезди в Европа, в северозападната част на Африка и на югозапад от умерена Азия, до Афганистан и северозападен Пакистан. Той е скорошен колонизатор на Англия и Южна Шотландия. В Италия видът показва значителна тенденция към разширяване на ареала си от началото на 70-те години, колонизирайки различни сектори на северните райони (източник www.uccellidaproteggere.it).

Описани са 3 подвида:
- Cettia cetti albiventris Северцов, 1873г
- Cettia cetti cetti (Темминк, 1820 г.)
- Cettia cetti orientalis Tristram, 1867

Речен славей - Cettia cetti (снимка Армандо Калдас)

Речен славей - Cettia cetti (снимка www.avibirds.com)

Гнездо с яйца от речен славей - Cettia cetti (снимка http://aesgsf.free.fr/V5)

Отличителни герои

Дължина: 13-14 см
Размах на крилата: 15-18 cm

Мъжките и женските от всички възрасти са практически неразличими един от друг. Оцветяването е кафяво отгоре и сивокафяво по-светло в долните части с белезникаво гърло. Доста забележима белезникава вежда минава точно над окото. Краката са кафяви, а клюнът е кафяв отгоре и по-светъл отдолу. Често поддържа опашката си доста повдигната.

Биология

Гнезди (от април до юни) на храстите в близост до водата. Мъжкият е многожен и изгражда сред гъсти храсти повече гнезда във формата на чаша, в които след това ще привлича бъдещи спътници. След като двойката се оформи, женската снася 4 до 6 яйца, които излюпва за около две седмици. След раждането, пиленцата ще останат в гнездото още десет дни, където ще бъдат грижовно обгрижвани от родителите си.


Видео: Calling Cettis Warbler (Януари 2022).